Ölyüs Barbi workshop @ Szhely, 2011.09.24.

Ölyüs Barbi workshopja @ Szhely, 2011.A 2004-es Miss Hastánc Hungary, azaz Ölyüs Barbi szombathelyi workshopja több meglepetést is tartogatott számomra:

1. Technikailag olyan rázásfajtákat, amikről eddig csak azt tudtam megállapítani, hogy nagyon jól néz ki, de hogy a fenébe csinálhatják?

2. A felismerést, hogy hiába tanulom 8 éve az orientális táncot, raqs sharqiból (is) érezhetem még magam totál bénának és kezdőnek, hiszen nincsenek jazz balett-alapjaim.

3. Egy korrekt tartalmú workshop, ennyire profi, segítőkész hastánckirálynőtől, ennyire kiváló ár-érték arányban, hogy lehet ennyire alulreprezentált?!

Hastánc ws. Ölyüs Barbival
Idő: 2011. szeptember 24. · 12:00 – 14:00
Helyszín: OÁMK, Szombathely, Simon István u. 4.

“Oriental tréning, spirit és erőnlét a hastáncban.
Dinamika, érzelem, kifejező előadásmód, Jazz technika a Raks sharkiban.
Izgalmas, lendületes kombinációk Klasszikus zenére.

Az órai viseletként a nadrágot, zoknit javaslom. Kérem a csörgőkendő használatának mellőzését.”

Utóbbi mondat tetszett, mert rendes műhelymunkát ígért. Arra utalt, hogy az oktató komolyan veszi az oktatást, ellenőrzi és korrigálja is a tanulók lábtartását, valamint nem kell attól tartani, hogy a résztvevők csörgőkendői túlcsilingelik-zörgik az oktató hangerejét. (Főleg amikor következetesen ütem mellé, jujj. Zavaró effekt tud lenni. Persze sokat segíthet, ha hallod a csípődet, amikor gyakorolsz. De egy workshop, ahová koncentráltan figyelni, tanulni mennek az emberek, szerintem sem az a terep, ahol versenyt kellene csilingelni. Meg ugye a jazz balettel fúzionált modern orientális tánc kosztümjeire sem jellemző a csörgőkendő – kitérő lezárva.)

olyus_barbara

A  ledöbbenést, hogy jéé, hogyhogy csak ennyien vagyunk, jazz balettos bemelegítés-nyújtás követte. Előszedtünk és gyakoroltunk pár elemet: rázást, forgást, előrenyolcasos “cicát”, stb.. Aztán kombinációk jöttek, amiket rövid koreová kötöttünk össze.

Megelégedésemre volt sok visszacsatolás és javítás, Barbi a kérdéseinkre is készségesen válaszolt.
A workshop vége felé volt impro / vezetett tánc is, és nagyon jól esett, hogy az óra közben is volt rövid nyújtás.

Visszacsatolva az 1. számú meglepetéshez (lsd. fent): ilyen volt nekem a merev rázás (= minden izom kőkeményre feszítve, csak a has rezeg). Ezt a rázástechnikát eddig sosem próbáltam, és totál boldog voltam, amikor Barbi türelmes segítségével sikerült halvány, de azért felismerhető utánzatát produkálnom.

A combrázás már ismerősebb volt, bár még nem hallottam így megkülönböztetve, és nem is gyakoroltam így külön, tudatosan.

Hasznos TIPPet osztott meg Barbi, amit mestertanárától hallott: rázás közben figyeljünk rá, hogy a mellkast ki-/megemeljük: ez leveszi a terhet a csípőről, hogy az szabadon mozoghasson. Ez a szemléletes hasonlat tényleg segít!

A gyakorolt kombikból összefűzött koreo-részlet elegáns, dinamikus, szépséges és lendületes volt, ahogy a workshop beharangozója ígérte.
Ölyüs Barbi hastánckirálynő nem csak a színpadon, oktatóként is abszolút érdemes a figyelemre.

Köszönjük a személyre szabott visszacsatolásokat, és a türelmed, fáradhatatlanságod.  Azóta is eszembe jut, hogy pl. figyeljek rá, hogy ne tűnjön el a derekam, és hogy milyen a relévé-m :]

Barbi-rajongóknak, szeretettel:

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ez is érdekelhet:

Kovács Ági

A RAQS.hu tulajdonosa és szerzője vagyok. 2003 óta foglalkozom az orientális tánccal, több stílusban. Orientális folklór, showhastánc és bellyfit mozgástréning oktató, és jógaoktató vagyok. Mozgásoktatói végzettségemet csoportos fitness instruktorként szereztem. A Keleti Tánctréning alapító tulajdonosa vagyok. (Civilben kommunikációs szakértő, PR menedzser és német nyelvtanári diplomám is van, de a nyelvet inkább használom, nem tanítom.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..