Manca Pavli workshopjai @ Tribal Fest Budapest, 2010.12.04-05.

Manca Pavli workshop Budapest 2010

Manca óráinak népszerűsége már a workshop kezdete előtt, az öltözőben megmutatkozott, ami simán szardíniakonzervvé vált.  Vasárnap már az öltözőszekrény-kulcs is elfogyott mire megérkeztem. A Roxy Stúdió (XIII., Tátra u. 4.) kellemes helyszín volt, elhelyezkedését és felszereltségét tekintve is.
Sok volt a nemzetközi résztvevő, hazai workshopon talán még nem is találkoztam ilyen magas arányú külföldi részvétellel. És abszolút megérte tolongani!

Manca 2,5 órás workshopokat tartott:
Szombaton (2010.12.04.) a “Fusion Infusion – Bellydance Breakbeats” címűt, ami a következőket ígérte:

“Ez a workshop mindenkinek szól, aki betekintést szeretne nyerni a hastánc modern világába. Modern ütemek funky mozdulatokkal és kombinációkkal keverve szárnyra kapják a fantáziádat. A workshop folyamán felfedezzük a különböző táncstílusok hatását és más fúziós elemeket – hip hop, flamenco, jazz, electric boogie stb…

A workshop egy az egész testre kiterjedő bemelegítéssel fog kezdődni, amit lebontott izolációk és mozdulatok követnek majd. Egy pár mókás, izgalmas, funky kombinációt fogsz megtanulni, hogy hozzáadhasd a repertoárodhoz.”
Forrás: http://viragjudit.wordpress.com/tribal-fest-budapest/ 2010.12.08.

Mivel ugyanezen a workshopon vettem részt idén májusban Grazban, a beszámolóm elolvashatod >> ITT <<, ha még nem tetted.

Szünet most sem volt, de hasizomgyakorlatok sem: fizikailag jelentősen lájtosabb volt a budapesti verzió, viszont technikailag csavart rajta párat Manca, és az osztrák óránál összetettebb kombókkal is készült. Olyanokat  is láttam, ami teljesen új volt, és olyanokat is, ami Grazban is volt már, csak itt tovább cifrázva. (Meg olyat is láttam májusban, amit meg most nem.)

Amit csak most láttam:
* Bemelegítés alatt Eliran Amar vs. Seres Zoli vuhszia stílusú vidám harci impró 🙂
* Sok sutyorgás, és az ezt orvoslandó sorcsere, hogy a hátsók is lássanak végre valamit. (Népszerű tanárok zsúfolt óráinak átka, amit azért megbocsát a tanulni vágyó, ha így is elegendő infómennyiséget vihetett haza.)
* Új, szemet gyönyörködtető, csinálni is dejó kombók.

És amit talán a grazi órákon is kiemelt Manca, de örökérvényű, pl. hogy:
* Először egyszerű dolgot mutass a közönségnek, utána építsd a bonyolultabb felé.
* Élő csuklók fontossága: ha él a csukló, szebb az egész összkép, a mozdulat ; de ugye ne is tekergessük folyton.
Manca stílusa gyönyörű példa rá, hogy a  tribal fusion hogyan lehet finom és elegáns, visszafogott és energikus egyszerre.

Helyben is vagyunk: a vasárnapi (2010.12.05.) workshop címe: “Elegant? Yes, please!”

“Elegáns? Persze!
Merülj el a zenében és fedezd fel a törzsi fúzió elegáns, finom ízét! Ez a workshop elegáns mozdulatokról fog szólni, kifejezetten a karra és gyönyörű pózokra fókuszálva. Foglalkozni fogunk a háthajlítással és más lassú mozdulatokkal, rövid kombinációkkal, amik tipikus törzsi stíluselemek, és amelyeket felhasználhatsz a saját improvizációdban vagy koreográfiádban.”
Forrás: http://viragjudit.wordpress.com/tribal-fest-budapest/ 2010.12.08.

Nekem nem tűntek tipikusan törzsisnek; fúziósnak annál inkább, és nagyon tetszettek.
Ami a leginkább tetszik Manca óráiban, hogy mozdulatokat és kombinációkat tanít, végig változatos zenékkel, és hangsúlyozza, hogy ez egy workshop, tehát figyeljünk, csináljuk, nem baj, ha még nem megy, majd otthon gyakoroljuk. És ha nem pontosan úgy csináljuk a kombót, hanem másik mozdulatot rakunk bele, vagy leegyszerűsítjük, az is teljesen rendben van. Csak használjuk az ötletet, inspiráljon minket.

Ez nekem nagyon tetszik, hogy Manca hagy szabadon kibontakozni, nem töri le a lelkesedésem a workshopokon általánosan megszokott  “mutatom a koreót 8-16 ütemenként, aztán csináld utánam, zene visszateker, újra, nehéz részeknél időzünk, aztán az egészet újra” önbizalomgyilkos módszeréhez képest. Ott ugye ha egyszer elvesztettem a fonalat, végem. Kreativitás nulla, betárazzuk az anyagot, majd visszatipegjük. Manca módszere viszont olyan felszabadító hatású, mint az alternatív pedagógiák lehetnek a poroszos oktatáshoz képest. Vele a workshop valóban műhelymunka, nem csak utángyártás. Nem csak koreót oktat, táncolni tanít.

Manca weboldalát a http://www.bellydance-fusion.com linken érdemes figyelni, hiszen Szlovénia itt van a szomszédban.

 

(A fenti workshopokat kerek szülinapomra kaptam ajándékba; ha olvasná az Illetékes, ezúton is köszönöm :]  2011.01.22-én és 2011.05.06-án lesznek Manca következő workshopjai Grazban. Az előbbi dátum igen közel van a névnapomhoz. Khm…)


Fotó:  a Tribal Fesztivál Hungary facebook oldaláról

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ez is érdekelhet:

Kovács Ági

A RAQS.hu tulajdonosa és szerzője vagyok. 2003 óta foglalkozom az orientális tánccal, több stílusban. Orientális folklór, showhastánc és bellyfit mozgástréning oktató, és jógaoktató vagyok. Mozgásoktatói végzettségemet csoportos fitness instruktorként szereztem. A Keleti Tánctréning alapító tulajdonosa vagyok. (Civilben kommunikációs szakértő, PR menedzser és német nyelvtanári diplomám is van, de a nyelvet inkább használom, nem tanítom.)

One thought on “Manca Pavli workshopjai @ Tribal Fest Budapest, 2010.12.04-05.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..