Hangszerek és “mozdulataik” / Hastáncnap Hédivel @ Őrség, 2011.07.02.

arab zene klasszikus hangszerei és mozdulataik

Hédi idei hastáncnapja nagyon-nagyon tetszett. Arról szólt, melyek a hastánc klasszikus hangszerei, melyik testrészeinket és hogyan mozdítják meg, és mit “szokás” rájuk táncolni.

Főleg azért szerettem, mert egyszerre volt elméleti és gyakorlati, ugyanakkor mindenkinek személyes is. Nagyon sokat gazdagodtunk, és úgy fejlődhetett a saját táncunk, hogy az minden résztvevőnek hasznos volt. Külön művészet lehetett összehozni, hogy ugyanolyan élvezetes, hasznos és fejlesztő legyen kezdőknek és újrakezdőknek, haladóknak egyaránt, és kiválóan sikerült.

Mitsourára melegítettünk be, egy számomra eddig ismeretlen albumukról, varázslatos zene. Ezután csoport-egymásrahangoló játék következett: párokat alkottunk, a pár egyik tagja választott egy hangszert (dobot, ujjcint, csörgődobot, esőbotot, stb…), amivel zenélt és közben sétált, “vezetett”. A pár másik tagja becsukta a szemét, és így csukott szemmel haladt a közösen választott hangszerük hangjának irányába. Először óvatos, majd egyre bátrabb tánclépésekkel. Aztán cseréltünk. Nagyon érdekes élmény és jó táncgyakorlat volt, és senki sem ütközött össze :]

Aztán a hastánc klasszikus hangszereit vettük nagyító alá, hangszercsoportok szerint:

Hédi mutatott nekünk egy hangszert felvételről, aztán elmesélte ill. felolvasta, milyenféle hangszer, honnét származik, miből készül, megmutatta képen, stb.: mindent, amit tudni lehet róla, mint hangszerről. Aztán lejátszott egy számot, amin csak az adott hangszer volt hallható szólóban, vagy legalábbis az dominált.

Azt a feladatot kaptuk, hogy táncoljunk rá, és figyeljük magunkban, mit mozdít meg meg bennünk: melyik testrészünket mozdítja meg és hogyan, milyen mozdulatokat hív elő belőlünk?
Kaptunk egy papírt, amire jegyzetelhettük a hangszerekről hallott elméleti tudnivalókat, majd az önálló tánc után a tánc során tapasztaltakat. (Ez nagyon-nagyon hasznos, élménydús és kellemes tapasztalás!) Végighaladtunk minden hangszeren, aztán a végén hangszerenként felolvastuk, ki mit jegyzetelt, mit mozdított meg benne az adott hang. (Rossz megoldás ugye nincs, ez mindenkinek személyes… Érdekes volt!)
Végül Hédi elmondta nekünk, hogy “hivatalosan” mely mozdulatokkal szokás táncolni az adott hangszer hallatán. Persze ez nem kötelező érvényű, de sokat segíthet a tánctanulónak.

-_-

Rövid kivonat következik a jegyzeteimből (egybemosódva a saját tapasztalásom és a “hivatalos” verzió, utóbbi kiemelve):

FÚVÓSOK

 • Nay/ ney = peremfurulya, fátyolos hangú
  Mellkas, kígyózó, felfelé, kezek-karok, ég felé, érzelmes, szakaszos, szakrális, elegáns
 • Mizmar = klarinétféle, éles, visító hangú, “töröksíp”, afrikai eredetű, fából készül
  Fej, törzs, vállak
 • Kawal = nayhez hasonló, de a nyílások között kisebb a távolság, élesebb, magasabb hangú, sípszerű
  hullámzó, kígyózó, felfelé törekvő, csípő

Karok, szűk, testközeli mozdulatok, hajjal, törzs, medencehullám.

VONÓSOK

 • Rebab =hegedűféle, tradicionális zenékben gyakori
 • Cselló = érzelmes, sokhajlításos
  Kerek, nagy mozdulatok, csípő, forgás
 • Hegedű = klasszikus orientális zenekarokban, gyakran több van belőle
  Körök, nyolcasok, szintváltásos, “lépcsőzetes” mozdulatok

Lépés, tér, nagyobb lépések.


ÉNEKHANG

karok, lábak, hajlások, mellkas, nyak-váll, ujj-test kontaktus
Kéz mozdulatai beszédesek.

UJJCIN
(Itt a gyakorlati rész megérne egy külön posztot, úgyhogy most tegyük zárójelbe.)

ÜTŐSÖK

 • Riq = csörgődobszerű, nagyobb
 • Derbuka = leggyakrabban használt dobféle
  Csípő, váltások, lépések, láb, gyors (is)

Egész test, ugrások, járások, hangsúlyok, mellkas hangsúlyos.

HÚROS HANGSZEREK

 • Oud = lant, klasszikus zenekarokra jellemző, nem a népiekre
  Rázás, remegtetés, lassú karok, vibrálás, lassú nagy mozdulatok, mély, lent, bent, belső mozdulatok: hashullám, hasrezegtetés
 • Klasszikus harmonika
 • Kanun /Qanun = cimbalomszerű, de pengetővel, laposcitera; már az ókori görögök is használták, 51 és 84 húros
  rázás, remegtetés, csípő, vibráló, belső

Lassú, hullám, csípő, törzs, hengerek, belső, kis tér.

[ Ezek a saját jegyzeteim, ha valamit máshogy gondolsz, vagy csak van mondandód, szólj hozzá! :]

-_-

A hangszer-tapasztalásos rész után Hédi megkérdezte, kinek melyik tetszett a legjobban, mi volt a kedvenc hangszer? Ezek alapján kis csoportokra osztott minket, és minden csoport kapott egy zenét, amiben az általa kedvelt hangszer dominált. Minikoreográfiát kellett készítenünk az adott zenére, aztán bemutattuk őket egymásnak. (Imádom ezeket a kreatívkodós részeket 🙂 )

Mivel már két hónapja volt a hastáncnap, ezért összefolynak az emlékeim, ha olvas valaki, aki ott volt és máshogy emlékszik, javítson ki! A nap vége felé tanultunk egy rövid saidi koreót is, egyedi improvizációs betétekkel tarkítva. Két csoportra bontva meg is néztük, mit alkottunk, és megállapítottam, hogy ügyesek voltunk :]

Összegezve, nagyon élveztem, és nagyon tartalmas volt.
És amikor azon kezdtem pánikolni nemrég, hogy tejóóóóééég, már csak 1-2 nap van a karneváli fellépésig, és nem készültem rá eddig szinte semmit, mit csináljak?! Na, akkor igyekeztem visszagondolni magam az őriszentpéteri műv.ház színpadára, hogy akkor milyen mozdulatokat is hoz az adott résznél elő belőlem ez a zene? Mit mozdít meg? És ez nagyon sokat segített. Aztán megnéztem a születő mozdulatokat a tükörben, ami meg ahhoz adott ötletet, hogy mi nézne ki még jobban a közönség szempontjából. Hogy hogyan sikerült a fellépés, arról majd egy következő posztban.

Mitsoura koncertfotó: Egyed Péter
Hangszeres kép: alazifoon.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ez is érdekelhet:

Kovács Ági

A RAQS.hu tulajdonosa és szerzője vagyok. 2003 óta foglalkozom az orientális tánccal, több stílusban. Orientális folklór, showhastánc és bellyfit mozgástréning oktató, és jógaoktató vagyok. Mozgásoktatói végzettségemet csoportos fitness instruktorként szereztem. A Keleti Tánctréning alapító tulajdonosa vagyok. (Civilben kommunikációs szakértő, PR menedzser és német nyelvtanári diplomám is van, de a nyelvet inkább használom, nem tanítom.)

6 thoughts on “Hangszerek és “mozdulataik” / Hastáncnap Hédivel @ Őrség, 2011.07.02.

 1. Gica, gratulálok a karneváli fellépéshez, sodró lendületű energikus volt, és nagyon TE :)))Átjött!!! Tudod, szavaimmal élve (kizárólag pozitív értelemben; “nagyondurva” 🙂
  Hédinek is gratulálok, azért amit és ahogy csinál a hastáncban!
  Azizának is, tőle is nagyon sokat tanultunk!
  Köszönöm, további sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..