Rádzsasztáni tánc ws @ Szhely, Mediawave 2010.05.04.

Bár nem hastánc, de szintén keleti tánc, India északnyugati részén honos, szintén hangsúlyos váll- és csípőmozdulatokkal bír, és hasonlóképpen érdekel.

2010-ben Győrből Szombathelyre költözött a Mediawave Fesztivál, így helybe jött Haáz Eszter rádzsasztáni tánc workshopja is. Először Lesya Starr Cosmic nomad kalbelia – Rajasthan-i gypsy fúzió ujjcinnel c. workshopján hallottam először erről a táncról, és azonnal elvarázsolódtam tőle, nagyon megtetszett. Rögtön nekiestem a netnek és bányásztam az infókat, néztem a videókat – de a rajongás nálam ennyiben maradt, nem mint Eszternél, aki (bőrszínét leszámítva) kalbeliát varázsolt magából: Földi Lehel dhol-ossal együtt maga varrta, autentikus ruhában és kiegészítőkkel ad műsort. Nem csak a kalbelia táncmozdulatokat sajátította el: felvesz a szemhéjával tűket a földről, és  tüzes edénnyel a fején egyensúlyoz.

Szerettem volna élőben, Rádzsasztánban megcsodálni a kalbelia táncot, és bár 2008 telén nem jutottam el Indiába, kárpótlásul 2009 márciusában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, Bp.en az Indiai Rajasthani Tánccsoport tradicionális, tájegységükre jellemző indiai tánc & zenei előadásában gyönyörködhettem, a végén közös tánccal, “táncházzal”. Így váljon valóra minden álmom 🙂

De vissza a workshophoz:
kicsit zavaró volt, hogy a Mediawave résztvevői közül sokan a workshopon való aktív részvétel helyett a szélen, nézőközönség gyanánt tátották a szájukat. De biztosan érdekes volt, hogyan próbáljuk utánozni Eszter mozdulatait, mert ugye az oktatás is autentikus volt, “csinálom aztán csináljátok velem” stílusban.

Folyt.köv.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Ez is érdekelhet:

  • Nincs kapcsolódó bejegyzés.

Hozzászólások

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..